Hvordan man owner en cypher

SPOL OP! for sorte Får Cyphers har været et frisk pust på den dansk rapscene, selvom det desværre er et stykke tid siden, at vi har hørt noget nyt fra dem. Cypherformatet har virket som en god platform, hvor både rutinerede og mindre rutinerede har kunne fremvise sine evner eller mangel på samme. En del har udmærket sig positivt, men især én har formået at give de andre rappere baghjul. Jeg tænker på Loke Deph, hvis take på cypherformatet er i særklasse. Det var her jeg for første gang fik øjnene for de kvaliteter, som Loke Deph besidder. Han har tilføjet rapformatet nyt blod med en genre, jeg vil kalde for horrorrap. Her er tale om voldsomme, brutale og ligetil kraftudfoldelser, som er i kontakt med selveste livet. Uden at forfalde til letkøbtheder og platheder formås der at tage blærerøvsrap til et helt nyt niveau(jeg mindes kun at M-cnatet har gjort noget lignende med nummeret Spilledåsen spiller endnu). Blærerøvsattituden krydres med en meget anderledes måde at bedrive kritik på og det hele toppes med en poetisk eksekvering. Forskellige zoner går i klinch og disse spændinger udformer sig i et helt ekstraordinært udtryk.

 

I Cypher # 2 gæster Loke Deph for første gang SPOL OP! og notér venligst den meget hårde men meget rammende diagnose af den danske rapscene(det anbefales, at man hører Lokes vers mens man læser denne tekst – mest af alt for at få alle stemninger og meninger med):

Skæve eksistenser/ tror de er levende legender/ synger sange om hvordan man bør leve og bevæg’ sig/ så nu får de fucking/ de får med tommestokken/ du er ikke det sorte – du det lyserøde får i flokken/

Nutidens rappere lever i et selvbedrag, hvor de fortæller sig selv, at det, de udøver, er poesi. Og for at opretholde den illusion bliver de straffede – det bliver gjort helt klart: træd ud af jeres offerroller og stop med at sug næring herfra. Notér hvordan der går fra et generaliseringsniveau ved at henvende sig med formen de til at henvende sig direkte ved at bruge du.

Og så starter rapperne på danseskol’/ sniffer kreatin og bliver kærester med anabol/ … Jeg kunne røve banken med en vandpistol/ bruger hver en krone på cannabinol og vandmelon/

Rapperne hævder hårdhed, men er i virkeligheden blødsødne og hovedpersonen i Lokes tekst behøver ikke kunstige hjælpemidler for at befinde sig på et uset niveau.

Ekstravagant – min click har en kok/ og min pik har en blog/ om at din chick er en slot/ vi er ikke så hippi de hop/ vi er mere sådan du kan stikke den skråt/ vi æder dem råt/ sikkert som fuck/

Læg mærke til, hvordan Loke artikulerer og trækker tempoet ud når han siger ekstravagant – han sidder helt stramt på beatet. Og éns ører må spidses til for at bevidstliggøre sig om, hvordan der ikke blot finder en mesterlig leg med ord sted, men også hvordan Loke opholder sig på det mikroskopiske plan: de andre rappere er så latterligt ringe, at de ikke stå tilbage for Lokes eminente udskejelser: de ædes råt.

bare så flot, når I går bankerot/ ta’r en slapper – brænder skunk/ tjekker Darkwing duck/ har det god/ for nu til Ragnarok/

Igen levnes der ikke mange pæne ord til Lokes samtidige rappere og der gøres klar til storm: vi er lige nu vidner til stilhed før stormen(derfor giver det rigtigt meget mening at høre nummeret i takt med, at man læser dette eller umiddelbart lige efter).

Hakker snot/ stadig københavnersnob/ stadig med punches, der gør at du brækker dine tarme op/ men I får øl’ne gratis, når I tager til bøsseparties/ og babber gren og kogler til i spytter harpiks/ det er da flot at I har drengene bag jer/ I er gode til at klæ’ jer men skrækkelige rappers/

Det netop overværede bevidner om en specielt kvalitet: netop denne at kunne opholde sig i slangsprogets verden uden at forfalde til alle de fristelser, der ville fange en ubegavet sjæl. Her er ingen ligegyldige fyldeord, til at aflede opmærksomheden fra en rappers mangler – tværtimod, så demonstreres, så stort et overskud af meningshåndtering- og produktion, at man ikke kan andet end at klappe i sine hænder.

Jeg er sulten/ æder både produceren og pulten/ propper i mig til mit tøj sprækker ligesom Hulken/ Har I gang i karrieren? – har ikke fulgt den/ har travlt med at lyne ned i gylpen og pul dem!

Udover vilde billedsammenligner, så er det vær at gøre ophold ved: har ikke gang i karrieren – har ikke fulgt den for her rammes hovedet lige på sømmet. Problemet med Lokes samtidige rappere er: de er blevet karriererappere. Rappen er ikke blevet noget man gør af kærlighed til sproget etc. men noget man gør for at promovere sig selv. Rappen er blevet infiltreret af businesslignende tankesæt, der synes at dominere.. Rappens værdi synes at blive søgt i noget udenfor rappen selv. Det er meget få, som faktisk behandler rappen, som havde den værdi i sig selv.

 

En bemærkelsesværdig lille afslutningskommentar til Lokes Dephs bidrag til Cypher # 2 er, at en rapper efter Loke optræder en etableret rapper i form af Pede B. Og Pede spytter et meget tight vers, men man må blot sige, at det falmer i forhold til Loke Deph, som lige har sprunget niveauet for dansk cypher-niveau. Og dette er Lokes ”dårligeste” bidrag til SPOL OP! for i # 11 gør Loke endnu en gang det utænkelige.

SPOL OP! for Sorte Får CYPHER | #2 kan høres her og Loke Dephs vers starter ca. 03.30 inde i videoen: