En flig af håb

Et par ord om Loke Dephs seneste udspil “Smokey Smokey”

 

I en tid, hvor den danske rapscene er præget af dekadence, skal man kigge langt efter nævneværdige leveringer. Rapscenen er præget og plaget af en forbrugermentalitet, der blot gør rap til middel for opnåelse af noget udenfor sig selv. Rappen er tømt for hiphop, kultur og er på det skammeligste gjort indholdsløs. At finde rap, som har sig selv som formål, er derfor en sjældenhed og mangelvare. Loke Dephs seneste udspil Smokey Smokey er dog en sjældenhed, som bevirker, at selv en kritisk hiphopromantiker så småt kan øjne flig af håb.

 

Ved første øjekast er Smokey Smokey en beretning om at ryge fede. Titlen og afslutningslinjen: “Ligner jeg er blind, mand, min hjerne er på røg, mand” bevidner herom. Men her er mere på spil end blot en beretning om være skæv.

 

 

Loke formår som ingen anden at boltre sig i sproget. Han har nærmest egenhændigt skabt en genre, som kan benævnes horror-poesi. Fordi Loke Deph er så dygtig og leverer med så stor kraft, som han gør, kan han slippe afsted med brutaliteter. Tag fx følgende linje:

Og jeg dømmer dine børn, giver dem tre ud af fem/

 Du kan altid bare la’ være med at tage dem med hjem”.

 

Efter at have berettet om en dame, som er blevet kneppet, kommer følgende nærmest romantiske linjer:

Så var det hun ville snakke i et baglokale/

Hun havde et mærkeligt rationale/

Jeg mener helt ærligt jeg vill’ bare tale.

 

Sangen befinder sig altså på flere niveauer.

Selvom sangen på overfladen synes at være lidt praleagtig med plads til kvinder, røg og drengerøve, så skal vi altså ikke lade os narre. Der er ingen grund til at gå med skyklapper, for det er mere på spil i sangen. Sangens allerførste linje er et vidnesbyrd herom: “Alle har det perfekt, det ligner’ vi er startet i sekt.”. Samtiden, der bedst kan beskrives som præstationssamfundet, er fyldt med forvirrede subjekter. Subjekter, som hele tiden skal præstere og fremstå perfekte. Der synes ingen vej udenom, hvis man vil have lidt social anerkendelse: sektlignende tilstande. Senere hedder det da også:

Der’ noget op, de rykker deres produkter for nemt/

Det ”åh så bekvemt” her lugter af betjent.”

Det er fristende at behandle sig selv som en vare i præstationssamfundet og ja der lugter af betjent, fordi der holdes øje med hinanden. Lever man ikke op til samtidens sociale koder om konstant at skulle krænge sit inderste ud og vise, at man VIL være det evigt knoklende præstationssubjekt, ja så dukker politibetjenten op i de fleste: det er blevet lykken at vide, hvad der er normalt.

 

Om fortolkning

Om jeg overfortolker, er jeg sådan set ligeglad med. Jeg forsøger blot at vise, hvordan fortolkninger kalder på flere fortolkninger. Hvordan den gode rap er et skabende kropsligt foretagende. Teksten er i sig selv en krop i bevægelse, der aldrig står stille – altid til forhandling. Måske du selv kan finde andre lag eller brud i sangen?

Om tekstens kropslighed 

Mht. tekstens kropslighed, er det vigtigt for mig at understrege, hvor kropslig en rapper Loke Deph er. Det er derfor utaknemmeligt at skulle stille hans citater frem, fordi de trives bedst i og med Loke Dephs fremførelse og levering. Loke er en rapper, der leverer kraftpræstationer. Der er svært at adskille tekst og kunstner uden at begå overgreb. Dog gør jeg et dristig forsøg anyways. Loke leverer ikke udsagn med karakter af at være universelle. Dvs. de kan ikke stå alene som fx et filosofisk budskab. Det er noget, som gør sig mere gældende hos fx Kværn. Man bør notere sig, hvornår og hvordan Loke trækker vejret, skruer op og ned for tempo, aggressivitet mm.. Loke er, hvad man kan kalde for en affektiv rapper. En rapper med kropslig styrke.

 

Dyrk de rette idoler 

 

Loke Deph er derfor en rapper, som udstråler troværdighed. Han har styr på sit shit og han er derfor nem at følge, når han leverer blærerøvsrap. Han er en overrapper, der henviser mestendelens af den herskende rapskare til de sekundære pladser.

Værd at fremhæve er også produktionerne af Adam Sampler og Lukas Lundersskov, som har skabt en super lækker lydside.

 

Få lyttet til sangen og se den tilhørende og underholdende musikvideo. Hvis rappen skal have en fremtid, må vi støtte de få reelle rappere, vi har tilbage.