Intelligent rap, når det er aller aller bedst

En gennemgang af Langes vers

Anslaget

Med Langes vers fra 2006 varslede Ham den Lange, hvad vi på daværende tidspunkt kunne forvente os af ham. Og det er ikke småting vi har set fra HDL’s side. Langes vers er en helt unik blanding af poesi og samfundskritik. HDL formår at forene to verdener; nemlig filosofiens og poesiens. Man kan sige, at poesien, når den fungerer, så er den anvendt filosofi. Netop i dette spændingsfelt er Lange en sand mester. Med et skyhøjt intelligensniveau kritiseres samfundet samtidigt med, at det krydres med etik og værdighed.

Lad os komme igang

Den verden, vi lever i, er udgjort af de handlinger, vi foretager os. Man er måske jubeloptimist tidspunkter i sit liv, men afhængigt af ens intelligens- og aggressivitetsniveau vil denne illusion ikke vare ved. Virkelighedens virkemåde er i sig selv en fryd – en herlig ting. Men som mennesker behandler vi virkeligheden med den mindste grad af respekt, som man overhovedet kan forestille sig. Virkeligheden er ikke noget, som venter på os derude. Virkeligheden er noget som aktivt skabes. Og i øjeblikket er vi fattige skabere, sølle eksistenser, som ikke er livet værdigt.

Ovenstående fakta vil vise sig hos det intelligente menneske i form af sygdomstegn og forfaldstegn:

 

                                                  ”Jeg har dæmoner i kroppen, og de vil ud af kødet
                                                  Så jeg pisser op af Domkirken frysende imens jeg råber Gud er død”.

 

Som udgangspunkt opleves det som nihilisme og der ligefrem pisses op ad de gamle symboler, som forhen skulle sikre frelse. Gud er ikke død, vi har slået gud ihjel – der ikke konsensus for at tro på ham. Dette efterlader et tomrum, som vi endnu ikke har lært udfylde.

Sangen fortsætter:

Bag lukkede døre sidder, en gammel vikingehøvding
Og ser skyggen af en mørk ridder
Han folder sine blodige hænder og beder til viden magt og kapital
Imens en syg nattergal synger nationalsangen”.

 

Dem med magt, dem som styrer indretningen af vores samfund og dermed, hvordan vores liv skal udfolde sig, spiller hazard med vores alle sammens liv. Der bedes til viden, magt og kapital i håbet om, at magthaverne kan tilrane sig og udvide deres magtbeholdning. Men det er et udtryk for en degenereret kultur, hvilket kommer til udtryk i, at nattergalen er blevet syg.

 

Døren lukker sig i, og alle folk smiler
Stolt iler videre, for arbejdet kalder
Gi os guld og diamanter, gi os mekanik og dukketøj

 

At døren lukker symboliserer, at vi hverdag bliver forført af en ideologi. Ideologien lukker sig om sig selv og ingen stiller spørgsmålstegn ved den. I dag er det liberalismens nonsens om, at vi lever i de bedste tider og blot skal hoppe på udviklingens vogn. Vi får bedre varer i morgen, end vi gjorde i går. Vi tror på, at når vi går på arbejde hver dag, så gør vi vores pligt. Kan vi få titler, ros og privilegier, så bliver vi så stolte og så glade. Vi får plejet vores lille feje ego. Selv om vi godt kan mærke, at det måske ikke er det mest livssunde at nedbryde sig selv på et sygt arbejdsmarked, så tager vi skyklapper på, for vi vil så gerne have guld og diamanter.

 

Den gamle høvding ser sit land i spejlet med et lukket øje
Guld belagte slotte forbeholdt hans egen stamme
Alliancer, monopol og grådighed er vejen frem
Han bli’r en smule bange, kryber sammen, han klamrer sig til kuglerammen”.

 

Magthaverne ville ikke se hele sandheden i øjnene, de ser med et lukket øjet. Samtidigt, ser de landet spejlvendt, dvs. de ser ikke virkelighedens tilstand, som den umiddelbart er. Magthaverne lider både af fortrængning og dumhed. De mange privilegier, som vesten trods alt har skrabet sammen, er kun vores. Vi vil slet ikke dele med nogle laverestående racer udefra. Og de kan lige våge at komme og banke på og bede om asyl! Også selvom det er vores handlinger, som har forsaget, at deres lande og kulturer er smadrede. Nej vi laver feje alliancer, hvor vi ikke lukker flygtninge ind, støtter monopoler, som sikrer billige varer til os i vesten på bekostning af, at børn og gravide kvinder i den tredje verden skal gå i kemikalier til knæene. Magthaverne kan fornemme det uværdige ved sine handlinger, men skylder sig straks hen til kuglerammen, for tænk hvad der ville ske, hvis vi dog begyndte at dele ud af vores privilegier?

 

Ignorer helt de syge fuglesange
Det er ikke til at vide, om han ku ha reddet alles liv
Det’ nemt at være kold, når virkeligheden er så relativ

 

Magthaverne ignorer alle sygdomstegn og lever videre i ideologiens slør. Og vi kunne helt sikkert have reddet flere liv end vi gør i dag. Både på det fysiske og åndelige plan. På det fysiske plan alle de mennesker, som lider under krig, klimaforandringer mm. og på det åndelige: os selv i den vestlige verden. Men når vi lever i en verden, hvor vi kan svare til alle spørgsmål: at alt er relativt, så lever vi en relativ verden, hvor alt flyder og vi ikke har styr på noget som helst. Vi tror på alt, vi er artige demokrater, som slår ihjel i kapitalismens navn.

Afslutning

Værd at bemærke er, at Langes vers kun varer 1:14 men Lange først begynder at rappe ca. 19 sekunder inde i sangen og stopper ca. 1:01; dvs. at på 42 sekunder formår HDL at sige utroligt meget intelligent, hvilket i sig selv er noget af en sjældenhed. Derudover vil jeg gerne henlede opmærksomheden på de ord, som anvendes. Der skabes en fortælling med middelalderlige ord. Gamle ord bruges til at sige noget om vores verden.
Langes vers er et af de stærkeste numre i dansk rap og denne beskedne dechifrering er et forsøg på at sende opmærksomheden derhen, hvor det er fortjent.