Kasper Spez er tilbage

En af Danmarks absolut bedste rappere giver efter længere tids stilhed endelig lyd fra sig. Siden debutalbummet Fantasten har Spez leveret numrene Så fint og genfortolkningen af Tom Kristensens Angst, som jeg tidligere har skrevet om her på siden.

Nummeret Ihjel er første udspil fra Spez’ kommende plade. At bedømme ud fra Ihjel, så kan man roligt glæde sig til Spez’ kommende plade. Kasper Spez formår på sædvanlig vis at kredse om meget vitale størrelser her i livet. Han gør ophold ved de størrelser, som vi normalt har så svært ved at indfange med vores triste og slidte dagligdagssprog.

Man føler en foragt for masserne på nummeret og Spez sørger hele tiden for at finde sprækker, hvor livet for alvor kan udfolde sig. Indledningsvis hedder det: ”De ledte efter indgangsvinkler – han efter brandtrappen”. Her forkastes hysteriet for at blive en del af massernes lune midte og brandtrappen søges for at finde alternative måder til at føre sit liv på. På nummeret demonstrerer Spez, hvordan han med en enkel tilgang til sproget formår at sige utroligt meget om utroligt ”lidt”: ”men mens de flygtede ud af tangenter, der sled han på den samme akkord på 10. år – gud fader, hvor den stadig stemmer”. I stedet for at gøre livet kompliceret ved at leve efter flyvske abstraktioner, så ligger livet lige foran én og venter.

Lars Jønsson leverer et flot omkvæd, der fanger og udfolder Ihjels univers.

Nummeret er flot, gennemført og Spez har igen skænket os vitalistisk rap, når det er allerbedst! Nu sidder man tilbage og venter på, at det bliver september, hvor Spez’ nye plade eftersigende udkommer.