Top 10

Her er et bud på en top 10 over danske rapsange gennem tiderne. Listens rækkefølge er vilkårlig og skal dermed ikke forstås som en endegyldig liste. Andre numre kunne have været repræsenteret på listen, men her er tale om en liste, der er præget af en hårfin grænse.

Pede bJeg har en ven

Dybt og selverkendende nummer, hvor Pede B demonstrerer sit lyriske talent. Man får gåsehud af sangens ærlighed og linjer som:” Min ven vil gå igennem helvede for sine bekendte, men ender alt for ofte med selv at træk dem igennem det“, bevidner om sangens kvalitet.

M-CnatetKapitler til glemmebogen

Kapitler til glemmebogen befinder sig i den absolutte top indenfor danskrap. Måden at beskæftige sig med ’kærlighed’ på er vanvittigt godt! Derudover rummer sangen sprækker til andre budskaber end man umiddelbart forbinder med nummeret.

Haven MorganAlle alene i verden

Alle alene i verden er et uhyggeligt godt track. Med melankolske og kritiske blikke skildrer Haven Morgen en verden, der er præget af globalisering, hvor tvungen naboskab ikke nødvendigvis medfører fællesskabsfølelse.

Kasper SpezMona

Kasper Spez er dansk raps helt store lys. Hans poetiske evner er ubestridelige og hans musik er umiddelbar, selvom den ikke altid lader sig umiddelbart fortolke. På Mona skildrer Spez oplevelsen af usikkerheden og selvsikkerheden og hvordan disse to fænomener kan være flygtige størrelser.

Kværn & Dephorm2 min tilbage

2 min tilbage er et af mine absolutte yndlings numre. Nummeret er både poetisk og diagnostisk. Det er et langt nummer, som kredser om det umiddelbare og uskyldige og alle de udfordringer som sådanne fænomener kan støde ind i.

HimmelfahrtsstrasseNår du ser lyset

Når du ser lyset er et meget stærkt, dybt og bevægende nummer. Det om at holde tungen lige i munden, når der pumpes livsvisdom ud . Sangen fremstår omtåget og kaotisk, men inviterer alligevel til man spidser ører. Tager man med ud på en tur med Himmelfahrtsstrasse, bliver man tvunget til at kaste sine fordomme af sig og stå ansigt til ansigt med det som filosoffen Gilles Deleuze kaldte for pure immanence.

MC ClemensDen anden verden

Den anden verden er en klassiker indenfor dansk rap, hvor Clemens med kæmpe overskud og overblik diagnosticer den vestlige verdens tilstand. Her fremmanes en kritik af et overflodssamfund, der har slået over i fuldstændig lige-gyldighed.

SpezFantasten

Endnu et fantastisk nummer hvor Spez belyser, hvordan anderledeshed kan være en mulighed og ikke et problem. Med smukke strofer og ironi er nummeret en ren kraftudfoldelse.

Ham den LangeDe er efter dig

Et utroligt personligt nummer, hvor HDL udleverer sig selv. Sangen er udtryk for det kontrolsamfund vi lever i idag, hvor afstikkere fra normen kan opleve svære betingelser for livsudfoldelser. HDL beskriver sublimt, hvordan den Anden og de andre jager afstikkerne og forsøger at banke normaliseringen ind i dem. En sang, der leder tankerne hen på Gilles Deleuze, Michel Foucault og Franz Kafka.

Malk De Koijn Kosmisk kaos

Malk De Koijn leverer en skræmmende diagnose af sin samtid. Med deres sublime omgang med sproget får de skabt en trist verden med så dybe linjer, at man kun kan måbe. Kosmisk kaos er et sandt mesterværk.

 

Boblere

Haven Morgan – Langes vers

Haven Morgan – Kejserens Vers

Pede B – Lidt mere

M-Cnatet – Spilledåsen spiller endnu

Kværn & Martha – Verden fra mit vindue

M-Cnatet – Langt fra øje

Illusionisten & Kværn – Løgnens maske

Kværn – Dagens orden

Illusionisten – Kindkys & kvælertag

Malk De Koijn – Jim daggerthuggert

Trepac – Ham og Hende

Trepac – kronede dage

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *