Raison d’être

Rapogfilosofi.dk

 

Et hjerte bag en mærkesag – på tværs af tiden; en tro på det gode til jeg stivner i det sidste kys[1]

 

Hjemmesiden er blevet til på baggrund af min store passion for henholdsvis rapmusik og filosofi. Jeg opdagede rapmusikken i min grønne barndom via en god vens storebror. Ud fra hans højtalere kunne man høre MC Clemens sætte dagsordenen for datidens danske rap. Clemens var den rapper, der gjorde, at jeg lyttede efter. Jeg blev hurtigt bevidst om, at der eksisterede meget dårligt rap, men at der indimellem poppede sande perler op. Rapmusikken blev ved med at følge mig, og jeg følte hele tiden, at den havde mere på hjerte end de umiddelbare ord, som sangene udtrykte. Men jeg kunne ikke selv artikulere dette meningsoverskud, der synes at opstå i sangene. Så interessen forblev privat. Da jeg startede på filosofistudiet på CBS, forsøgte jeg i første omgang at få fokus på rappen. Dette havde jeg ikke det store held med, men jeg blev bevidst om Lars Bukdahls måde at behandle rappen på. Men jeg var ikke imponeret. Så jeg summede videre. Det var først på kandidaten i faget ”immateriel økonomi”, at der for alvor kom gang i sagerne. Her udviklede jeg et venskab med underviseren Alexander Carnera, hvis pædagogiske undervisningsevner ikke kan roses nok. Eksamen var et essay, og Alexander anbefalede, at vi skrev om noget, som virkeligt tændte os. Jeg præsenterede idéen for ham og jeg glemmer aldrig hans reaktion, som var: ”Du SKAL skrive om rap”. Jeg skrev essayet og blev belønnet med en topkarakter. Essayet at finde på hjemmesiden. Herefter gik det stærkt, og jeg tog fat i min gode ven Milad Avaz der med sine uovertruffelige IT-evner, skabte hjemmesiden www.rapogfilosofi.dk. Idé og koncept havde jeg for længst udviklet, jeg manglede blot en platform til at udfolde mig på og denne skabte Milad.

Jeg startede med primært at lave analyser og senere hen kom der mere gang i anmeldelserne, da jeg følte, at jeg for alvor kunne yde pladerne den fornødne respekt. Jeg syntes, at der manglede nogle som tog rappen seriøst og de eksisterende alternativer var simpelthen for overfladiske og middelmådige. Jeg havde nogle klare tanker i hovedet om, hvordan hjemmesiden skulle se ud, men har måttet erkende, at det ikke er en holdbar model i længden. Indholdet vil derfor skifte og nogle gange vil den være domineret af anmeldelser andre gang af noget andet. Hjemmesiden er et eksperiment, hvor jeg forsøger at udfolde tanken gennem rap og filosofi. Men det er ikke al rap, som er kvalificeret til at komme under filosofisk behandling. Jeg udvælger suverænt sange og albums, men har man bud på andre, som man mener bør komme under behandling, er jeg langt fra fjendtligt indstillet. Jeg prøver ikke at sidestille rapperne med store filosoffer, jeg prøver blot at åbne sangene op og vise, hvilket stort maskinrum de opererer i. Samtidigt mener jeg, at rappen nogle gange kan udtrykke filosofiske tanker. På den måde kan de gensidigt gøre gavn af hinanden. Formålet er at belyse oversete sider af den danske rap og fokus er tekstanalyse.

De første tekster bærer præg af filosoffer og teorier, som forsøges at kaste ned over sangene. Men langsomt som tiden går, har jeg mere og mere udviklet min egen stil og forsøger mere og mere at distancere mig fra at arbejde og tænke så dualistisk. I værste fald ender filosofien med at fremstå som vogteren af sandheden og denne livsfjendske indstilling er jeg ikke fan af. Derimod forsøger jeg at åbne teksterne op og give nye blikke på, hvad de indeholder og kan gøre med os og ikke mindst med verden. Med andre ord, så forsøger jeg at lære de interesserede at lytte til rap med ”nye” ører. For som det påpeges i Ice-T’s glimrende dokumentarfilm The art of rap, kræver det trænede ører at lytte til rapmusik.

Hjemmesidens absolutte højdepunkt var da jeg medvirkede i radioprogrammet Eksistens på P1, hvor jeg fik en hel temaudsendelse om sprog og rap sammen med Kasper Spez. Jeg har været utroligt glad for modtagelsen af hjemmesiden og jeg håber stadigt at kunne bidrage med relevante tanker om rappen. Jeg håber, at folk vil blande sig mere i fremtiden og komme med forslag til sange eller ytre sig kritisk, hvis man er uenig i mine skriverier.

Jakob Kvist

 

Links

www.alexandercarnera.dk/

Min gode kammerat og tidligere undervisers hjemmeside. Jeg kan kun varmt anbefale hans litteratur.

http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/eksistens-2015-09-28

Link til udsendelsen ‘Sproget i virkeligheden – Virkeligheden i sproget’, hvor jeg medvirkede.


[1] Kværn: Kværn og Dephorm – 2 min tilbage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *