Manus Nigra

En ny gruppe ved navn Manus Nigra bestående af Ham Den Lange, Swab og Fönix så dagens lys i 2013. Stilen er en blanding af hiphop, triphop og neo-soul, og gruppen deltager i P3’s KarriereKanon.

Indtil videre har Manus Nigra udgivet tre singler, som alle er en del af et dystert og fængende univers. Lange står for rappen, og han holder stadigt fanen højt! Med skarp samtidskritik og dybe tanker over livet leverer Ham Den Lange overbevisende. Teksterne er dybe, intelligente og sætter ens tanker i gang. Fönix står for sangsiden, og med en smuk stemme er hun medskabende til det mystiske og dragende univers. Musikken, som Swab er produceren bag, er ligeledes en blanding af forskellige stilarter, der indfanger og skaber helt bestemte stemninger. På en gang er musikken rar at sidde og nikke med til, ligesom den kan virke melankolsk.

Fantastisk svært

Singlen Fantastisk svært er dybe refleksioner over, hvad det vil sige at eksistere. Det kan hurtigt blive abstrakt og langhåret, men Manus Nigra formår på præcis vis at male flotte billeder på tilværelsens mærkværdige eksistens: ”render helt forvirret rundt, for kun at smile, når jeg rammer bunden”, som det rammende lyder, og samtidens helliggørelse af arbejdslivet får også et par ord med på vejen: ”jeg ved ikke om jeg har et job, eller om det er mit job, der har mig”. En stille, dyb og eftertænksom sang, der kan sætte gang i tankerne uden at blive selvhøjtidelig.

Bag dig

Bag dig er en beretning om, hvordan vitale ting i livet overses. Disse vitale størrelser er oftest lige foran os, men vi har så travlt med at jage lykken, at vi glemmer den. I nummeret er der dystre linjer som: ”Et iskoldt hjerte kan ikke slås itu” og ”min kærlighed fanger mig – tag mig med”. Bag dig problematiserer og undersøger forholdet mellem kærlighed og kynisme.

Den anden vej

På nummeret Den anden vej, der gæstes af Marki Snøre, problematiseres den materielle velstand i Danmark. Sangen skærer samfundskritisk helt ind til benet og fremstiller samtiden som et koldt og uhyggeligt sted: “Hvis du kan forstå de ord, jeg siger, for der er andre folk, der bærer dem for dig” og ”Jeg tænker som en fucking nihilist mens andre bare drømmer om at blive spist. Det min hybris – karmakontoen er ikke gældsfri og når jeg nu ikke er den eneste, der er utaknemlig, forkælet og forfængelig, er vi så bedre end de grådige mænd med blodige peng’?”. Billederne, der males, er flotte og rammende og fortjener et ekstra lyt.

 

Manus Nigra er et frisk pus på den danske musik og rapscene med eksperimenteren på forskellige planer. Gruppen emmer af energi og kreativitet, og det bliver utroligt spændende at følge dem. Jeg ser frem til, at deres plade rammer gaden.

 

De omtalte numre kan høres her:
http://www.dr.dk/musik/karrierekanonen/#!/Band/manusnigra

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *