Lange varsler Sandstorm med ny single

Flyfunktion 

Ham Den Lange er single-aktuel med nummeret Flyfunktion, der at finde på hans kommende EP Krøllet Sandstorm, der udkommer d. 10. maj. Antik står bag lydsiden og MIKV har mixet. Lydsiden er fænomenal og sikrer et godt udgangspunkt.

På vanlig vis demonstrerer Lange solidt håndværk med gennemarbejdede rimskemaer. Noter især første vers, hvor flyfunktion rimes på psykologen og fyldt kondom. Der kunne nævnes mange flere, men her vil jeg lade det være op til lytteren at gå på opdagelse i nummeret. På nummeret bliver det tydeligt, at Lange har arbejdet med den mere melodiske side, hvilket giver en ekstra dimension og bevægelse, hvilket beriger helhedsoplevelsen.

 

Sangen kredser om, hvordan vi i vor tids præstationssamfund, har så travlt, at vi glemmer at være ærlige over for os selv. Vi tror livet handler om karriere, præstation og altid at være på og tilgængelig. Men hvem snyder vi? Vi kæmper ikke for de forskelle, som reelt kunne gøre en forskel i vores liv. Vi stræber efter de forskelle, som ingen forskelle gør og blot sikrer os varme i massernes midte. Vi er det komfortable flokdyr, der for alt i verden frygter at have noget på spil. Vores adfærd afslører ikke blot, at vi frygter døden, det afslører også at vi frygter at leve:

ingen ønsker at finde sandheden ligesom et fyldt kondom” som det så rammende hedder på nummeret. Sandheden gør ondt, så vi løber hurtigere og evner ikke at se, at vi flygter fra os selv. Den næste linje hedder da også: ” kan ik’ give skylden på nogen”, hvilket er meget sigende for vores tid. De strukturer, der har indflydelse på, hvordan vi indretter tilværelsen, er ikke til at få øje på. Men vi mærker konsekvenserne af dem: depression, stress, udbrændthed osv.. Det forholder sig sådan, at jo større magtkoncentrationen er, jo sværere er den at udpege. Og sangens hovedperson sidder da også hos psykologen, der i vor tid er blevet erstatning for præsten. Psykologen skal sikre frelse, men selv når vi sidder hos psykologen har vi svært ved at holde fokus.
Og hvad menes der så med flyfunktion? Flyfunktion hører jeg som en flugt, men sund reaktion på al den støj, vi omgås til daglig. I vores konstante selvoptimering og gøren opmærksom på os selv, hvor vi måler alt fra skridt og søvnrytme, sælger vi os selv til store digitale koncerner. Og vi får intet for det. Ikke nok med vores adfærd påvirkes, så skabes de situationer vi udsættes for af disse tech giganter. Dette kalder kritikere for overvågningskapitalisme og kapitalisme 2.0, hvor hele menneskets væren er omdrejningspunkt for (selv)udbytning. Alt fra følelser, tanker og sociale relationer er underlagt kommercielle interesser med store fatale menneskelige konsekvenser til følge.

 

Disse forhold kommer til udtryk i nummeret og Lange er mesterlig, når de problematiske forhold, det vesterlandske subjekt er udsat for, udpeges og udstilles. Nummeret har skudt mine forventninger til EP’en Krøllet Sandstorm helt i vejret.

 

Herfra skal lyde en klar anbefaling til at få hørt Flyfunktion. Her er tale om en klar perle, som fortjener mange lyt.