Navlepilleri på højt niveau

Anslaget

Det er ved at være et stykke tid siden, at man har hørt noget fra Kejser A, men nu er han aktuel med EP’en Færdig. Eftersigende skulle EP’en være skrevet i 2011. EP’en er en lille interessant sag med en lækker lydside og indholdsside, som svinger i kvalitet. Man er ikke tvivl om, at Kejser A er en rapper, som mestrer rappens ABC. Flow, rim og levering sidder lige i skabet. Lydsiden harmonerer godt med Kejser A’s stemme og budskaber.

Færdig

På indledningsnummeret Wiggadosk bliver vi præsenteret for anslaget. En meget lallet sang, hvor Kejser A på blærerøvsagtig vis får iscenesat sig selv som en af de bedste rappere. Her er sjove sammenligninger og god energi på nummeret. Derudover emmer nummeret af selvironi.

Herefter glider vi over på EP’ens andet nummer Det for sygt. Der skal gives cadeau for et super lækkert beat, som betrædes på mesterlig vis. På nummeret reflekteres der over ting, som man udsættes for i hverdagen. Fx når man ringes op af Gallup for at deltage i en undersøgelse. Sangens udvikling stikker konstant i forskellige retninger.

Tredje nummer har titlen 2011 og henviser nok til det år, hvor pladen blev til. Her bliver året 2011 beskrevet som: ”du har ar, der stikker dybere end ørneklør, men de er trygt gemt væk under dit mørke slør”. Man får indtryk af, at 2011 har været et år, som har haft stor betydning for sangens hovedperson. Kejser A reflekterer over sjælens afgrund og hvordan livet ikke altid er en dans på roser. Her er dybe beretninger og flotte metaforer. Det lyder fx: ”vil I kunne forstå, hvorfor jeg danser på kanten af den samme gamle bro?” i omkvædet. Vi bliver præsenteret for en hovedperson, som har lidt tab: ”tro mig, jeg er færdig med at tud’, nu der kun rent had til alle svinene derude, og dig, jeg var sikkert på, at du ville blive til min brud. I dag ved jeg ikke hvem du er.” Sangen emmer af vrede, hvis energi sangen bygger videre på. En meget personlig og fængslende sang.

Næstsidste nummer har titlen Du fortryder det. Igen en melankolsk sang, hvor der berettes om en kvinde. Sangen emmer af skuffelse: ”ser silhuetten af den velkendte flirt’ne pig’ med et åbent brystparti – tom trøst at gi’. Alene på balkonen – sådan flirter I, eller vi – jeg kender den stil. ”. En dragende fortælling, der aldrig afslører for meget, men alligevel giver en følelsen af, at man godt er klar over, hvad der er på spil. Lydsiden er fænomenal.

Sidste nummer er uden sammenligning EP’ens bedste. Nummeret Lukas er en 12 minutter lang fortælling om den meget anderledes dreng Lukas, som ikke passer ind i normaliteten. Nummeret indeholder mange filosofiske refleksioner, hvor fx spørgsmålet om den fri vilje problematiseres. Videnskaben har for længst bevist, at følelsen af den frie vilje opstår længe efter, at kroppen(hjernen) har foretaget en handling. Og her er Kejser A en mester til de filosofiske problemstillinger, som opstår af sådanne opdagelser. Derudover bliver gud også diskuteret i sangen. Alle disse problemstillinger bliver flot fremsat gennem Lukas’ livshistorie, som er en meget anderledes dreng, der synes at have kontakt til den anden side. Han ser overnaturlige væsener og sangen ligger umiddelbart op til, at man er sympatisk stemt overfor Lukas. Det er de andre, som ikke forstår ham. Men som sangen udvikler sig, bliver man klar over, at det ikke er så ligetil, at drage en dom om, hvorvidt Lukas er helt eller antihelt. Det er heller ikke væsentligt. Det væsentlige er Kejser A’s metode til at udrulle en historie med mange forskellige temaer. Foruden at få plads til en masse filosofiske problemstillinger, så får han berettet om en familie og deres søns problemer. Der bliver også plads til det psykiatriske system og rumskibe. Et meget gennemført nummer, som fortjener ens fulde opmærksomhed.

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at Kejser A er en rapper fra øverste hylde. Han magter alle rappens facetter til perfektion. Lydsiden og Kejser A’s stemmeføring fungerer til perfektion. Derudover udspændes der fængslende narrativer, hvor tempo og udvikling skifter, når man mindst venter det.
Men på indholdssiden halter EP’en lidt. Navlepilleriet er som tidligere antydet på et meget højt niveau, men det er samtidigt EP’ens akilleshæl. Der bliver for meget personligt navlefnul. Jeg savner noget a la Kejserens vers og Alle alene i verden fra Kejser A’s tid i Haven Morgan. Taget i betragtning af hvor længe siden, det er, at vi har hørt noget fra Kejser A, så virker det lidt tamt kun at udgive 5 numre.

Alt i alt har Kejser A skænket os en EP, som alle rapnørder ikke må snyde sig selv for. Men den mangler lige det sidste for at komme helt op og ringe. Færdig ender på et 9-tal.